01-05-2012 13:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzaamheid heeft onder dienstverleners de status van een ‘must have’ bereikt, blijkt uit recent onderzoek van Rackspace, een IT-service bedrijf.

Rackspace is een internationale koploper op gebied van hosting en cloud computing – het bedrijf verleent haar diensten inmiddels aan meer dan 100.000 bedrijven.

Bijna driekwart van de 232 respondenten stelt dat een duurzame serviceprovider een voorsprong heeft op haar concurrentie. "Duurzaamheid breidt zich uit van een ‘nice to have’ naar een ‘must have’,”stelt Melissa Gray, directeur van de afdeling duurzaamheid bij Rackspace. “Bedrijven begrijpen dat het selecteren van duurzame partners in hun productieketen zich vertaalt in een lager risico, meer efficiëntie en een hogere beloning."

De onderzoeksresultaten zijn een bevestiging dat bedrijven en organisaties duurzaamheid moeten zien als een competitieve noodzaak en niet alleen maar als marketinginstrument. Zo maakte het internationale onderzoeksbureau Carbon Trust eerder ook al bekend dat bedrijven in toenemende mate moeten strijden om klanten aan hun merk te binden – door onder andere een sterkere toewijding om CO2-doelstellingen te behalen.

Trend

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat bijna alle Rackspace klanten (96 procent) zichzelf identificeren met het thema duurzaamheid.

Bovendien wordt de trend dat duurzaamheid doorslaggevend kan zijn tijdens het inkoopproces doorgezet. “De resultaten van dit jaar wijzen op een duidelijke correlatie tussen de service provider en hoe zwaar het thema duurzaamheid weegt bij de aankoopbeslissing,” aldus Gray.

74 procent van de respondenten stelt dat duurzaamheid een service provider een voorsprong op haar concurrent geeft – wanneer twee dienstverleners voor de rest aan elkaar gelijk zijn, kiest de ruime meerderheid van internationale bedrijven voor de duurzame optie.

Opvallend genoeg vindt minder dan één derde van de respondenten dat lage kosten zwaarder wegen dan groenere opties.

Aan boord

Rackspace stelt dat in de toekomst steeds meer bedrijven aan boord zullen springen om bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van hun productieketen te verminderen. Het IT bedrijf concludeert dat duurzaamheid in toenemende mate internationale steun vindt, "ongeacht de geografische ligging of de grootte van het bedrijf."