31-03-2015 10:57 | Door: Willemien Groot

Een Ebola-bestendige tablet moet het werk van gezondheidswerkers gemakkelijker maken. De tablet is ontwikkeld door een team van de Nederlander Pim de Witte van Whitespell, Google en Hack4Good.

De tablet is ontwikkeld op verzoek van Artsen zonder Grenzen. De hulporganisatie zocht een oplossing voor de overdracht van patientendossiers in de streng geïsoleerde centra in West-Afrika waar Ebola-patiënten worden behandeld. 

Dat leidde tot een samenwerking tussen het bedrijf Whitespell van Pim te Witte, het Google Crisis Response Team en vrijwilligers van de technologiecommunity Hack4Good. Het resultaat is een op maat ontworpen tablet met een speciale behuizing. De Witte ontwikkelde de software voor de patiëntengegevens en het wifi-netwerk.

Ebola tablet

Tijdrovend

Verpleegkundigen moeten alles wat ze gebruiken, verbranden of ontsmetten met een sterke chlooroplossing. Niets mag het complex verlaten. In de praktijk leidt dat ertoe dat verplegend personeel de patiëntengegevens alleen mondeling naar collega's buiten de zone kan doorgeven. Niet alleen een omslachtige procedure, maar ook met een hoog risico op fouten.

De tablet is ontworpen volgens de standaarden voor slechtzienden, vertelt De Witte in een interview met Radio 1. Met een groot lettertype, grote knoppen en felle kleuren. Dit ontwerp was nodig om mensen die geen tablets gewend zijn, ermee te laten werken. Maar ook omdat verplegers in Ebola-gebieden drie tot vier lagen beschermende handschoenen dragen. Grote knoppen zijn dan essentieel.

Google bouwde de speciale behuizing. Die is ontdaan van alle scherpe randjes en bestand tegen het ontsmettende chloorbad. De tablet is bovendien bestand tegen extreme luchtvochtigheid.

Artsen zonder Grenzen presenteerde de tablet vorig week. Het apparaat is na enkel succesvolle tests in Sierra Leone, volledig in gebruik genomen. De hulporganisatie wil de 'Ebola-tablet' verder laten ontwikkelen om de tablet ook te kunnen gebruiken onder andere omstandigheden. Bijvoorbeeld in gebieden met andere besmettelijke ziekten of in vluchtelingenkampen.

Bron: Radio EenVandaag, Hot Hardware, BBC | Foto: CDC Global, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) en Artsen zonder Grenzen