17-04-2015 07:17 | Door: Willemien Groot

Een nieuwe camera is in staat zichzelf op te laden en om iedere seconde een foto te maken. Het beeld is nog niet geweldig, maar de mogelijkheden zijn groot.

In het toestel zijn standaard fotodiodes gebruikt, die zodanig zijn aangepast dat ze niet alleen het licht meten maar het ook gebruiken om elektriciteit op te wekken. De zelfopladende camera van de onderzoekers van de Columbia University functioneert daarom alleen in een verlichte ruimte. Al te hoog hoeft de lichtintensiteit niet te zijn, 300 lux is afdoende.

Image sensor, zelfopladende camera

Bij 300 lux kon de camera zich in één keer voldoende opladen om iedere seconde een opname te blijven maken. In de eerste opzet is het formaat van de afbeelding niet groter dan 210 bij 200 pixels. Meer opnamen, tot een maximum van 30 beelden per seconden, zijn ook mogelijk. Maar dat gaat ten koste van de kwaliteit. 

Een kleine, goedkope en zelfopererende camera biedt volgens het team onder meer mogelijkheden voor wearables en netwerken van sensoren. "Voor dit type toepassingen is het essentieel dat je een camera neerzet en verder kunt vergeten", zegt Shree Nayar, hoogleraar computerwetenschappen aan de Columbia University.

Daarom was de voor de hand liggende oplossing om de camera aan te sluiten op een zonnepaneel niet aan de orde. "Zo'n constructie is te duur en te groot."

Bron: | Foto: james j8246, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)