23-04-2015 10:01 | Door: Willemien Groot

Techbedrijf ASML uit Veldhoven heeft een mega-order binnengehaald voor de levering van vijftien EUV-lithografiemachines. De machines produceren zeer krachtige chips.

De machines van ASML gebruiken Extreem Ultraviolet licht om chips te maken voor de halfgeleiderindustrie. Die nieuwe generatie chips is krachtiger en veel energiezuiniger dan de huidige chips. Volgens ASML is de verkoop van de eerste vijftien machines een doorbraak.

De order uit de Verenigde Staten is bijna even hoog als het aantal machines dat ASML tot dusver heeft gebouwd. Die lithografiemachines zijn als pilot neergezet bij fabrikanten. Het concern verwacht dat andere halfgeleiderproducenten nu ook overstappen op de nieuwe technologie. Dat schrijft het Financeele Dagblad.

De baanbrekende EUV-technologie heeft veel voordelen. De chips verbruiken minder stroom en de productie is goedkoper. De rekenkracht van de chips is echter veel hoger. De machines zijn door ASML zelf ontwikkeld, samen met TNO.

Mijlpaal

Extreem Ultraviolet licht is uiterst gevoelig en complex, legt TNO op de eigen website uit. Het is een lichtbron met een extreem korte golflengte, die sterk wordt geabsorbeerd door de omgeving. Het printproces vindt daarom plaats in een vacuüm met spiegels in plaats van lenzen. EUV vervangt gangbare lasertechnologie. De korte golflengte van lasers is niet langer voldoende om de microscopische structuren op de chips aan te brengen.

ASML beschouwt de verkoop van de vijftien EUV-chipmachines als een nieuwe mijlpaal in de digitale revolutie. De komende tien tot vijftien jaar blijft de rekenkracht van de chips verder toenemen. Welk bedrijf de machines dit keer heeft gekocht, is niet bekend gemaakt. Mogelijk gaat het om processorfabrikant Intel. "Ik kan geen andere partij bedenken die zo'n order kan financieren'', zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen in de Telegraaf. De EUV-lithografiemachines kosten € 80 mln per stuk.

Bron: het Financieele Dagblad, TNO | Foto: Steve Jurvetson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)