23-04-2015 12:02 | Door: Willemien Groot

Een apparaat opladen met lichaamswarmte. Volgens het Amerikaanse concern Atmel is dat de toekomst voor kleine typen elektronica als gadgets en wearables.

Atmel ontwikkelde een nieuw type microcontroller (MCU) die heel weinig stroom nodig heeft. Volgens het concern verbruikt de SAM L serie slechts 30 procent van die van de concurrentie. Microcontrollers opereren, anders dan processors, zelfstandig in een chip. Ze verwerken en versturen zelf de data om een apparaat aan te sturen. Daardoor zijn controllers zodanig te programmeren dat ze, als de omstandigheden dat toelaten, alleen de meest basale functies uitvoeren.

Daardoor verlengt de nieuwe technologie de batterijduur aanzienlijk. Batterijen zijn minder vaak aan vervanging toe. Volgens Atmel kan dat leiden tot grote besparingen in de zorg, en de landbouw en offshore-industrie die afhankelijk zijn van apparaten die permanent informatie verzamelen. Het techbedrijf verwacht dat met de groei van het Internet of Things de behoefte aan controllers met een zeer laag stroomverbruik verder toeneemt.

Tijdens een demonstratie op de technologiebeurs CES liet marketingdirecteur Andreas Eieland een radio opladen door de warmte van zijn hand. Het opladen gebeurt door het verschil in omgevingstemperatuur en lichaamswarmte. Het materiaal rekt door de warmtetoevoer en produceert daardoor stroom.

De MCU zelf kan een paar jaar vooruit na een enkele oplaadbeurt. De verlengde levensduur van de batterij is afhankelijk van het gebruik. Atmel is een van de grootste fabrikanten van microcontrollers ter wereld.

 

Bron: Ars Technica, Daily Mail | Foto: FM_Andreas, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) en Atmel