28-04-2015 12:41 | Door: Willemien Groot

Elektronicaproducent Samsung gaat zich richten op leaseconstructies en servicecontracten voor alle producten. Het concern wil de hoeveelheid e-waste verminderen en zoekt nieuwe inkomstenbronnen.

Het concern wil onder meer samenwerken met vastgoedeigenaren in Londen die volledig ingerichte appartementen verhuren. Dat zegt directeur Duurzaamheid Bill Skeates van Samsung Europe in een interview met de website edie.net.

Volgens Skeates moet het mogelijk zijn een huurappartement ook te voorzien van huurapparatuur, van vaatwasser tot televisie. Samsung levert de apparatuur en is verantwoordelijk voor het onderhoud. Als een apparaat kapot gaat, neemt het bedrijf het weer in. De huurder krijgt een vervangend model en Samsung kan de onderdelen hergebruiken. Voor het elektronicaconcern is er nog een voordeel. De apparatuur voor die appartementen kan ook tweedehands zijn of een gloednieuw apparaat waarvan de verpakking is beschadigd.

Circulair leasen

Skeates ziet eenzelfde constructie voor oude smartphones. Het concern wil oude telefoons inzamelen verschepen naar Zuid-Korea en de onderdelen hergebruiken. Consumenten krijgen de toestellen al op leenbasis, maar de aanbieder van het contract bepaalt wat er na afloop mee gebeurt. Het concern voert gesprekken met de aanbieders voor recycling van de Samsung-toestellen.

Door inzameling en hergebruik verwacht het concern de hoeveelheid e-waste fors te verminderen, en extra inkomsten te genereren uit de leasemarkt. Het gebruik van oude componenten levert daarnaast ook grondstoffenbesparingen op.

Bron: edie,net, Samsung | Foto: Judit Klein, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)