30-04-2015 12:05 | Door: Willemien Groot

Techbedrijf Apple is in Ierland op zoek naar tenminste zes hernieuwbare energieprojecten voor het nieuwe datacentrum in Galway. Met de bouw is een bedrag van € 850 mln euro gemoeid.

Apple bouwt in Ierland en Denemarken twee nieuwe datacentra die tot de grootste van Europa behoren. De centra leveren onder meer de diensten iTunes en Siri. Apple heeft toegezegd dat de datacentra, net als de andere locaties, draaien op hernieuwbare energiebronnen.

Volgens de Ierse krant The Irish Times heeft Apple voor de locatie in Galway, met een capaciteit van 300 megawatt, tenminste zes verschillende hernieuwbare energieprojecten nodig. In Ierland is dat voornamelijk wind. De investeringen zouden kunnen oplopen tot €400 mln, schrijft de krant. Apple geeft de voorkeur aan een afnameovereenkomst voor een langere periode, maar sluit niet uit een park aan te kopen.

De twee Europese datacentra zijn de grootste investeringen die het concern tot dusver in Europa heeft gedaan. In totaal gaat het om een bedrag van € 1,7 mrd. Ierland en Denemarken kregen de voorkeur door de aanwezigheid van hernieuwbare bronnen en het koele klimaat. Dat maakt de datacentra geschikt voor buitenluchtkoeling.

Bron: The Irish Times, Bloomberg | Foto: Matt Buchanan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)