08-05-2015 11:25 | Door: Willemien Groot

Facebook heeft in de Verenigde Staten twee datacentra geheel ingericht voor energiezuinige opslag van oude foto's. Het stroomverbruik van het archief is 80 procent lager dan dat van een actief datacentrum.

Voor de zogeheten cold storage of passieve opslag van oude en vergeten foto's heeft Facebook de twee nieuwe datacentra in Oregon en North Carolina van de grond af opnieuw ingericht. Dat schrijven de initiatiefnemers in een uitgebreide blogpost op de website van het concern.

De twee nieuwe datacentra zijn niets meer dan moderne archiefkasten. De elektriciteitsvoorziening is teruggebracht tot het hoogst noodzakelijke. Servers komen pas in actie als daarom wordt gevraagd. Een gegarandeerde, ononderbroken service, zoals bij actieve datacentra, is niet nodig. Nieuwe software voorkomt dat opslagsystemen onnodig worden aangeroepen.

Minder actief

Per dag delen gebruikers zo’n twee miljard foto’s via het social mediaplatform. Facebook moet die allemaal opslaan en toegankelijk houden. Tot voor kort bestonden van iedere gedeelde foto maar liefst vier afzonderlijk opgeslagen kopieën, die allemaal actief waren. Volgens Facebook is die strategie niet langer houdbaar. 

In de nieuwe opzet is een versie van de complete fotodatabase altijd actief. Want hoe oud en impopulair foto's ook zijn, ze moeten wel direct toegankelijk zijn. De foto's aanroepen uit het archief bleek te lang te duren. De archieffunctie is bedoeld voor de kopieën van oud materiaal. In de cold storage kan dit aantal volgens Facebook terug naar twee of zelfs één exemplaar. 

Open source

De datacentra zijn al langer in gebruik, maar niet eerder legde Facebook zo uitgebreid de werking van het principe uit. De blogpost, inclusief alle voors en tegens, is overigens niet ongewoon. Het concern is de oprichter van het Open Compute Project, een open source-platform waar de ontwikkelaars van het bedrijf hun best practices delen met de industrie.

Bron: Facebook | Foto: Epsos.de, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)