13-05-2015 15:21 | Door: Willemien Groot

De internationale organisatie Hivos zoekt voor de vierde en voorlopig laatste keer kandidaten voor een reis naar het Indonesische eiland Sumba.

Op het eilandje voor de kust van Bali werkt Hivos samen met lokale bedrijven, organisaties en de overheid aan toegang tot 100 procent duurzame energie voor de hele bevolking. Binnen tien jaar moeten de 650.000 inwoners daarvan gebruik kunnen maken om hun eigen levensstandaard te verhogen.

Avontuurlijk

Iedereen boven de 21 kan meedingen naar een plaats in het team van Expeditie Sumba 2015. Kandidaten plaatsen voor 10 juni 2015 een foto of video én een ludiek idee voor een actie op www.supportsumba.nl. Uit de beste ideeën kiest Hivos twintig kandidaten. Volgens de internationale organisatie moeten zij zich onderscheiden door avontuurlijkheid, lef, creativiteit en affiniteit met duurzaamheid.

Tijdens een aparte dag bereiden de twintig overgebleven kandidaten zich voor op het uitvoeren van hun ludieke actie. Hiermee proberen ze vervolgens een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Die wedstrijd loopt tot en met 10 juli, waarna Hivos drie winnaars selecteert die mee mogen op Expeditie Sumba 2015.

Ambitieus

De campagne voor 100 procent duurzame energie op het eiland Sumba loopt sinds 2010. “Het is een ambitieus project met de achterliggende gedachte dat als dit project hier lukt, het overal ter wereld kan lukken”, zegt Eco Matser, projectleider van Sumba. Met Expeditie Sumba wil Hivos Nederlanders betrekken bij haar initiatieven voor duurzame energie voor ontwikkeling.

Net als voorgaande edities ervaren de drie expeditieleden op Sumba hoe het is om te moeten leven zonder elektriciteit. Dit jaar is als nieuw element toegevoegd dat zij een aantal dagen op dezelfde plek verblijven, waardoor ze meedraaien in een gezin. Ze moeten zelf de handen uit de mouwen steken en meehelpen aan het realiseren van duurzame projecten. De Sumbanezen koken op hout en hun lampen branden op olie of petroleum. Als ze al elektriciteit hebben, wordt het vaak opgewekt door generatoren die draaien op dure diesel. 

Grote impact

Sinds de start van het project zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Het aantal mensen dat toegang heeft tot elektriciteit, is gestegen van 25 naar 40 procent. Ook zijn drie organisaties opgericht die biogasvergisters kunnen bouwen en onderhouden. Het eiland telt er inmiddels meer dan 200. De families koken nu op biogas en hebben de beschikking over de vruchtbare bioslurry om hun land mee te bemesten. Het eerste irrigatieproject draait volledig op zonne-energie, waardoor het inkomen van meer dan vijftig families is verdubbeld.

Hivos hoopt dat de impact die de veranderingen op de Sumbanese bevolking hebben gehad, duidelijk zichtbaar is voor de deelnemers.

Bron: Hivos | Foto: Hivos