18-05-2015 07:42 | Door: Willemien Groot

Computergigant IBM houdt het gigantische archief met klimaatdata van het Duitse Klimaatberekingscentrum toegankelijk. In totaal gaat het 40.000 terabyte en het archief groeit nog steeds.

Het data-archief van het Deutsches KlimaRechenzentrum (DKRZ) wordt wereldwijd gebruikt voor onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering. Die simulaties beslaan samen zo’n 40 petabytes aan data. Die hoeveelheid neemt in de komende vijf jaar toe met nog eens 75 petabytes per jaar. Om een indruk te geven: 1 petabyte, of 1000 terabyte, is een hoeveelheid data vergelijkbaar met 210.000 dvd’s.

Om die data toegankelijk te maken en te houden, gebruikt het DKRZ het managementsysteem dat oorspronkelijk is ontwikkeld door IBM en het Amerikaanse ministerie van Energie. De verbeterde versie van het High Performance Storage System (HPSS) is in staat meer dan 500 petabytes te verwerken. Behalve voldoende opslagcapaciteit, garanderen de technologie en de ondersteuning van IBM de snelle uitwisseling van data, verwacht het rekencentrum.

Impact voorspellen

Volgens IBM past de samenwerking met het Duitse klimaatrekencentrum in de strategie van het bedrijf om klimaatonderzoek waar mogelijk te ondersteunen. "Ik kan niets bedenken dat belangrijker is dan te helpen bij het nauwkeurig voorspellen van klimaatverandering en de impact te verminderen", zegt Vice President Markus Koerner van IBM Global Technology Services in een verklaring.

Het Duitse archief met klimaatsimulaties is het grootste ter wereld. Daarmee leverde het rekencentrum een belangrijke bijdrage aan het vijfde VN-klimaatrapport dat vorig jaar verscheen.

Organisaties en instituten gebruiken de gegevens niet alleen voor klimaatsimulaties. Het Max Plank Institute for Meteorology doet onderzoek naar neerslagpatronen die kunnen bijdragen aan een nauwkeuriger weersvoorspelling. Ook zijn de gegevens een belangrijke bron voor 3D-modellen voor energie-efficiënte gebouwen en smart cities.

Bron: IBM, GreenBiz, ZDNet | Foto: Patrick, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)