26-05-2015 14:27 | Door: Willemien Groot

Het hoofdkantoor van IT-concern Intel krijgt een mini-windpark. Op het dak van pand in Santa Clara, Californië komen 58 microturbines te staan.

Volgens Intel is het windpark een van de grootste van de Verenigde Staten. De 58 microturbines van de Amerikaanse windmolenbouwer JLM Energy zijn elk iets meer dan twee meter hoog en leveren gezamenlijk voldoende duurzame stroom voor het conferentiecentrum.

Het gaat om een pilot. Voor de opwek van hernieuwbare elektriciteit liggen daken van kantoren en woningen meestal vol zonnepanelen. Dakwindmolens bevinden zich nog in een experimenteel stadium. Het experiment moet Intel duidelijkheid geven of het mini-park past bij de eigen technologie en wat de beste locaties voor miniwindmolens zijn.

Eigen stroom

Het concern verzamelt alle data over de prestaties van het kleine windpark en deelt die met elektriciteitsbedrijven, windmolenbouwers en andere belangstellenden. Als blijkt dat het principe werkt, hoopt Intel dat meer ondernemingen het voorbeeld volgen. 

Intel installeerde zonnepanelen voor de overige stroom die het hoofdkantoor verbruikt. Uiteindelijk wil het IT-concern dat alle kantoren onafhankelijk van het bestaande elektriciteitsnetwerk kunnen opereren, Voor campussen wereldwijd is geïnvesteerd in zonnepanelen.

Bron: Intel | Foto: Intel