27-05-2015 10:20 | Door: Willemien Groot

Een composteerbare computerchip kan de hoeveelheid e-waste verminderen. In de chip is de ondergrond vervangen door afbreekbaar cellulose, het hoofdbestanddeel van hout.

De biobased cellulose-chip is ontwikkeld door wetenschappers van de University of Wisconsin-Madison en het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Chip van CNF cellulose hout

Een computerchip bestaat grotendeels uit substraat, de ondergrond waarop de transistors liggen. In de nieuwe chip is die laag vervangen door CNF, cellulose van slechts enkele nanometers dikte. Het is een flexibel, transparant materiaal dat geheel composteerbaar is. De chips presteren even goed als bestaande chips.

Bij de ontwikkeling van de duurzame houten chip waren er verschillende struikelblokken. De gladheid van het oppervlak en het feit dat hout 'werkt' bij wisselende temperaturen waren de belangrijkste uitdagingen. Ook is hout gevoelig voor vocht. De cellulosechip is voorzien van een epoxylaag, die alle problemen direct oploste. 

Flexibel en duurzaam

De cellulosechip is zo veilig dat je hem in het bos kan leggen, zegt hoofdonderzoeker Zhenqiang Ma. Hij degradeert dan tot compost. De houten chip maakt het gebruik van dure en soms giftige grondstoffen overbodig. De studie is gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nature Communications.

Volgens de onderzoekers is het nu zaak een markt voor de houten chips te vinden. "Gewone chips zijn heel goedkoop te maken. Het zal daarom wel even duren voordat de industrie ons ontwerp overneemt", zegt Ma. Hij verwacht veel van de opkomst van flexibele elektronica. "Die zijn de toekomst. Ik denk dat we op de troepen vooruit lopen."

Bron: University of Wisconsin | Foto: Findus238, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) Foto inzet: University of Wisconsin