16-10-2012 11:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onder druk van Apple lijkt een keurmerk voor duurzame elektronica in de VS zijn standaarden te hebben verlaagd.

Het begon als goed nieuws over de recycling van gebruikte computers. EPEAT, een keurmerk voor duurzame elektronica in de VS, kondigde vorige week aan dat het nogmaals vijf ultradunne notebooks onder de loep te hebben genomen van Lenovo, Samsung,Toshiba en Apple, waaronder de nieuwe MacBook Pro. Alle notebooks bleken aan de eisen voor makkelijke recycling te voldoen.

De ultrabooks werden daarvoor onderworpen aan een aantal ‘fundamentele onderzoeken’ door een onafhankelijke Product Verification Committee (PVC). Uit de technische tests van PVC bleek dat de producten aan de criteria voldoen om ze gemakkelijk te demonteren of te upgraden. Alle geteste ultrabooks mochten als EPEAT geregistreerd blijven.

Aanpassen standaard

Dat de notebooks voor de tweede keer werden onderzocht is volgens sommige echter verdacht. Afgelopen zomer dreigde EPEAT de nieuwe Macbook Pro van Apple niet te certificeren. Apple kondigde toen aan zijn producten niet langer te willen registreren. Na protesten van consumenten kwam Apple hier op terug.

Nu blijkt de nieuwe notebook van Apple dus opeens wél gecertificeerd. Casey Harrell, IT-analist bij Greenpeace, verdenkt EPEAT de regels te hebben herzien onder druk van Apple. Volgens Harrell “herinterpreteert EPEAT zijn regels zodat ook  MacBook Pro en andere ultrabooks hier binnen vallen.”

EPEAT herinterpreteert zijn regels zodat ook  MacBook Pro en andere ultrabooks hier binnen vallen. Casey Harrell, IT-specialist Greenpeace

Toegewijd

“EPEAT is toegewijd aan groenere elektronica en wil consumenten een handvat geven om groene claims te evalueren”, doet Robert Frisbee, CEO van het duurzame elektronicakeurmerk, de kritiek voorlopig af.

Harrell beschuldigt EPEAT ervan producten te certificeren die moeilijk te recyclen zijn en meer e-waste te creëren. Harrell: “Elektronica moet zo ontworpen zijn dat deze zo makkelijk mogelijk gerepareerd en geüpgrade kunnen worden. Wanneer bedrijven producten maken die niet makkelijk gerepareerd kunnen worden, dan moeten ze niet verkocht worden”.

EPEAT is een belangrijk keurmerk, omdat een toenemend aantal consumenten en zakelijke klanten zich houden aan richtlijnen voor groene IT. Dit betekent dat zij alleen EPEAT-geregistreerde producten kopen.

EPEAT is gewaarschuwd, want ‘één rotte appel in de mand, maakt al het gave fruit te schand’.

Bron: Businessgreen Foto: Nathan Makan