16-06-2015 10:23 | Door: Willemien Groot

Een volledig ecosysteem van nieuwe bedrijven moet een vervallen fabrieksterrein in Cleveland nieuw leven inblazen. Centraal in het project staat een viskwekerij in combinatie met een datacentrum.

Het Foundry Project is vernoemd naar de staalfabriek Foundry die in 2012 failliet ging door de economische crisis. Sindsdien is het complex verlaten. Volgens ondernemer J. Duncan Storey staat het Foundry Project model voor alles waar Cleveland, in de Amerikaanse staat Ohio, zich in wil onderscheiden, zoals duurzaamheid, stadslandbouw en het creëren van banen in arme wijken. Storey wil de fabriek en het bijbehorende terrein renoveren en nieuw leven inblazen.

Op het terrein is onder meer een viskwekerij voor zeebaars gepland, een ondergronds datacentrum, een boomgaard, een kassencomplex en een boerenmarkt een kookschool. Met het project is een bedrag van ongeveer $ 25 mln dollar gemoeid. Dat is inclusief de renovatie van het vervallen fabrieksgebouw, waar ruimte vrijkomt voor jonge, startende bedrijven.

Ecosysteem

Het datacentrum levert restwarmte aan de viskwekerij. Het afval fungeert als meststoffen voor de boomgaard en en het kassencomplex. Die leveren op hun beurt het organisch afval aan een biomassa-installatie voor het datacentrum. De vis en groenten vinden deels hun weg naar een wekelijkse boerenmarkt, waar buurtbewoners kunnen leren hoe ze die moeten klaarmaken. 

Volgens de ondernemer hebben twee bedrijven inmiddels een intentieverklaring getekend voor afname van de zeebaars. De kwekerij zou in 2016 de deuren moeten openen. Voor de bouw van een datacentrum is nog geen belangstellende gevonden. Volgens de initiatiefnemers is dat een kwestie van tijd. De locatie ligt bovenop een knooppunt van snelle netwerkverbindindingen.

Bron: Cleveland.com, ZDNet, Foundry Project | Foto: Tim, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)