16-06-2015 12:03 | Door: Willemien Groot

Fairphone heeft nieuwe details bekend gemaakt over de Fairphone 2 die deze zomer op de markt komt. Een gewone kruiskopschroevendraaier is voldoende om het toestel te repareren.

In het ontwerp van de nieuwe Fairphone 2 is alles te repareren of te vervangen. Dat heeft het Nederlandse bedrijf bekend gemaakt. Het scherm, de camera, microfoon, luidspreker en de usb-poort zijn op de meest simpele manier aan het toestel gekoppeld.

De smartphone is voorzien van kruiskopschroeven en klemmen, in plaats van schroefjes die zonder speciaal bedrijfsgereedschap niet zijn los te maken. Dat schrijft de techwebsite Tweakers, die het toestel al in handen heeft gehad. Daarnaast is ook de behuizing van de telefoon vervangbaar. Derde partijen mogen een eigen ontwerp maken met eventueel extra functies. Alleen de printplaat, met onder meer de processor, is niet te vervangen of te repareren. Het toestel is geschikt voor het nieuw 4G-netwerk.

Gebruiksgemak

Het bedrijf gebruikt onder meer tin en zeldzame aardmetalen van traceerbare herkomst uit de Democratische Republiek Congo. Bij producent Quallcom is een welzijnsfonds voor werknemers opgezet. Het Chinese concern voldoet volgens Fairphone aan de eisen rond duurzaamheid en eerlijke grondstoffen.

Eerder kondigde Faiphone al aan dat de telefoon vervangbare onderdelen zou bevatten. De eigenaar moet bovendien in staat zijn die reparaties zelf uit te voeren. Bij het toestel zit een boekje met instructies voor vervanging en reparatie. Volgens de Nederlandse eerlijke telefoonbouwer moet gebruiksgemak en de eigen invloed op de samenstelling van het toestel de betrokkenheid van de gebruiker vergroten. Door de vervangbare onderdelen gaat de smartphone ook langer mee.

De Fairphone 2 kost € 525. Van het eerste model zijn volgens Fairphone 60.000 exemplaren verkocht.

Bron: Fairphone, Tweakers | Foto: Fairphone, met toestemming gebruikt