18-06-2015 07:58 | Door: Willemien Groot

De Ierse bedrijf MicroPro heeft bij de nationale competities voor de Energy Globe Awards een Award gewonnen voor zijn energiezuinige en recyclebare laptop.

De Iameco-laptop d4r bevindt zich nog in het stadium van prototype, maar moet op termijn op de markt komen. Het apparaat is voorzien van een behuizing van gerecycled hout en een standaard moederbord. Daardoor is het mogelijk gebruikte onderdelen en componenten uit andere computers in te bouwen. Koelvinnen in plaats van een ventilator verminderen het energieverbruik en maken de pc extreem stil.

Het Ierse techbedrijf MicroPro, het Duitse Fraunhofer Instituut en de Ierse University of Limerick werken al enkele jaren samen aan het ontwerp van energiezuinige en recyclebare pc's. Het eerste resultaat van die samenwerking is de desktop computer V.3 met een touch screen, die geheel is ontworpen op een lage CO2-voetafdruk.

CO2-voetafdruk

Over de geschatte levenscyclus van tien jaar is de impact tot 70 procent lager dan die van vergelijkbare apparaten. Van de gebruikte componenten is 98 procent recyclebaar, waarvan 20 procent direct geschikt is als vervangend onderdeel voor andere computers. Ook het waterverbruik bij de productie is tot 75 procent lager. Het apparaat kreeg eerder als eerste computer in zijn soort het EU Eco Flower certificaat.

MicroPro bracht de eerste versie van het recyclebare desktop in 2012 op de markt. Inmiddels bouwt het bedrijfje ook keyboards en computermuizen van gecyclede materialen.

Bekijk een filmpje over de pc:

Bron: iameco, sciencedaily, siliconrepublic | Foto: iameco