18-06-2015 12:28 | Door: Willemien Groot

De start-up PowWow Energy heeft een financiering van $ 3 mln binnengehaald voor efficiëntiemaatregelen in de Californische energie- en watersector.

Het Californische bedrijf is gespecialiseerd in big data en Internet of Things-oplossingen voor de landbouw. Powwow Energy krijgt samen met de University of California een bedrag van $ 2,3 mln voor onderzoek naar watergebruik bij vijf grote telers van onder andere noten en tomaten. Daarnaast haalde de start-up $ 700.000 op voor de verdere uitrol van een slimme meter die waarschuwt bij lekkages in waterleidingen.

Door een nieuw netwerk van sensoren, in combinatie met aanvullende en bestaande data, moet een duidelijk beeld ontstaan van de waterbehoeften. Op basis daarvan verwacht Powwow Energy een duurzaam irrigatiebeleid te kunnen ontwikkelen. De pilot is opgezet door de California Energy Commission. De CEC zoekt oplossingen voor het feit dat landbouwbedrijven en elektriciteitsmaatschappijen elkaar vooral in droge perioden in de weg zitten.

Waterbehoeften

De start-up en de universiteit gaan onderzoek doen op een areaal van in totaal 647 hectare met amandelen, alfalfa, pistachenoten en tomaten. Die producten nemen een flink deel van de landbouwgrond in de staat voor hun rekening. Vooral voor de teelt van amandelen is veel water nodig.

Boeren hebben bij droogte meer water nodig en moeten het van steeds verder weg verpompen. De vraag naar elektriciteit stijgt, waardoor de centrales meer water verbruiken om te koelen. "Het is een vicieuze cirkel", zegt directeur Tom Tomich van het Agricultural Sustainability Institute van de University of California. Volgens hem is door de aanhoudende droogte in de staat het besef doorgedrongen hoe nauw het voedsel- en landbouwsysteem is verweven met water, klimaat en energie.

Het onderzoeksproject gaat twee jaar duren. De initiatiefnemers denken dat precisie-irrigatie en waterbesparende maatregelen in potentie het energieverbruik met 100 gigawattuur per jaar kunnen verminderen. Dat levert een besparing op van 25.000 ton CO2. 

Bron: Powwow Energy, GreentechMedia, The Santa Barbara Current | Foto: HealthAliciousNess, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)