25-06-2015 10:20 | Door: Willemien Groot

De Nederlandse overheid kan beginnen met de inrichting van de zogeheten Rijkscloud. Met de oplevering van het vierde en laatste Overheidsdatacentrum in Rijswijk is de eerste fase voltooid.

De komende vijf jaar gaat het aantal datacentra waar ministeries en rijksdiensten hun data opslaan, gefaseerd terug van 64 kleine centra naar vier grote zogeheten Overheidsdatacentra. Het gaat om twee nieuwe locaties, onder meer op het bedrijventerrein Westerpoort in Groningen en twee bestaande, volledig verbouwde panden. 

Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens RVO levert de migratie een energiebesparing op van iets meer dan 45 procent per jaar. De kostenbesparingen worden geraamd op ongeveer € 90 mln.

Duurzame opslag

De centra staan naast in Rijswijk en Groningen op het Science Park Amsterdam en in Apeldoorn, waar de Belastingdienst is gehuisvest. Bij de bouw en verbouw van de vier centra is gelet op duurzaamheid en een laag energieverbruik.

KPN, Atos Nederland en Equinix Nederland zijn bij het project betrokken. Het AMS 3 Science Park Data Centre van Equinix, waar negen rijksdiensten worden ondergebracht, geldt als een van de meest duurzame datacentra ter wereld. Het pand is onder meer voorzien van een warmte-koude-opslagsysteem. 

Voor het datacentrum van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen bouwde KPN een geheel nieuw datacentrum. Het pand draait op 100 procent groene stroom, die afkomstig is uit Nederland. Volgens het telecombedrijf is het pand ook bestand tegen aardbevingen.

De Rijkscloud moet de ict-dienstverlening aan ministeries en overheidsinstellingen verbeteren. Het netwerk moet bovendien opschaalbaar zijn. De efficiëntieslag is onderdeel van de energiebesparende maatregelen die zijn afgesproken in het Energieakkoord. In 2020 moet de CO2-uitstoot met 20 procent zijn gedaald. De migratie van de diensten is in 2020 afgerond. 

Bron: RVO, Rijksoverheid.nl, Computable | Foto: Heijmans, datacentrum Apeldoorn