25-06-2015 12:16 | Door: Willemien Groot

Techgigant Google heeft de bouw aangekondigd van een nieuw, groen datacentrum in de Verenigde Staten. Een oude kolencentrale in Alabama ruimt het veld voor het nieuwe pand.

Het nieuwe datacentrum in jackson County, in de Amerikaanse staat Alabama, ondersteunt onder meer de eigen zoekmachine, Youtube en Gmail. Over de omvang van het complex is nog niets bekend. 

Voor de duurzame stroomvoorziening van het pand sluit Google een samenwerkingsovereenkomst met het nutsbedrijf Tennesee Valley Authority (TVA). TVA heeft eigen windparken en koopt groene stroom in van windparken in het midwesten van de Verenigde Staten. 

Hergebruik elektriciteitsnet

TVA is ook de eigenaar van de voormalige Widows Creek Power Plant. De steenkoolcentrale leverde vijftig jaar lang elektriciteit aan de regio. De centrale is eerder dit jaar gesloten, omdat het complex niet voldeed aan de strengere milieu-eisen voor kolencentrales van de Amerikaanse overheid. 

Google zegt meer mogelijkheden te zien om oude industrieterreinen te gebruiken als locatie voor datacentra. De infrastructuur, inclusief het elektriciteitsnet, is al aanwezig. In Finland bouwde het concern een nieuw datacentrum op de plaats van een voormalige papierfabriek. De faciliteit bij Hamina is volgens Google een van de efficiëntste datacentra die het concern bezit. Het koelsysteem gebruikt zeewater uit de Finse Golf. 

Bron: Google, TVA | Foto: Google