09-07-2015 10:29 | Door: Willemien Groot

Ondanks de digitalisering is de milieu-voetafdruk van drukwerk nog altijd hoog. Bedrijven kunnen besparen op inkt en CO2-uitstoot met een milieuvriendelijk lettertype en een inktbesparend softwarepakket.

Ryman, de grootste leverancier van kantoorartikelen van Groot-Brittannië, biedt op zijn website een lettertype aan dat klanten gratis kunnen downloaden. Het Ryman Eco-font verbruikt volgens het bedrijf 33 procent minder inkt dan veel gebruikte lettertypen als Arial, Times New Roman of Verdana. Het geheim zit in de enkele dunne lijntjes waaruit de letters zijn opgebouwd. Volgens het concern vullen de hersenen de missende informatie automatisch aan, zodat een tekst toch goed leesbaar is.

Als het Eco-font wereldwijd zou worden toegepast, bespaart dat 490 miljoen printercartidges per jaar en een vermindering van de CO2-uitstoot met 6,5 miljoen ton. Vergelijkbaar met 15 miljoen vaten olie. “Het is eenvoudige handeling die een wereld van verschil kan maken", schrijft Ryman op de website. Inkt neemt 15 procent van de CO2-voetafdruk van een geprinte pagina voor zijn rekening. 

Het Nederlandse bedrijf Ecofont lanceerde in 2008 een betaald softwarepakket dat bestaande lettertypen voorziet van kleine gaatjes. Het principe is ook toepasbaar op vet of cursief gedrukte teksten. Op het beeldscherm of in print zijn de witte puntjes nauwelijks zichtbaar. Volgens Ecofont levert de toepassing voor het veelgebruikte Arial een inktbesparing op van 12 procent.

Bekijk een filmpje van Ecofont:

Bron: Ecofont, Ryman, Popsop | Foto: Randy Heinitz, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)