10-07-2015 14:32 | Door: Willemien Groot

Het Japanse elektronicaconcern Sharp brengt deze maand een smartphone op de markt met een scherm van plantaardig plastic.

Het biobased plastic Durabio is ontwikkeld door de chemietak van Mitsubishi. Het is voor het eerst dat het biobased materiaal een toepassing krijgt in een smartphone. Volgens Mitsubishi Chemical is sprake van een wereldprimeur.

Smartphone-fabrikanten zijn al langer op zoek naar alternatieven voor glas. Het is zwaar, en krast en breekt snel. Gewone plastics op oliebasis zijn wel lichter, maar krassen nog sneller. De sterkere plasticvarianten zijn niet transparant genoeg of vervormen het beeld.

Volgens Mitsubishi Chemical heeft Durabio alle goede eigenschappen. Het is licht, sterk en bezit een goede helderheid. Sharp verwerkt het biobased plastic in de Aquos Crystal 2, die deze maand op de markt komt. De voorloper, Crystal 1, was een van de eerste smartphones zonder klemrand om het glas vast te houden.

Mitsubishi gebruikt hetzelfde biobased materiaal voor de touch-screens in zijn auto's. Volgens het concern heeft het biobased plastic, vooral door de helderheid, vele toepassingen.

Bron: Mitsubishi | Foto: Sharp