16-07-2015 18:21 | Door: Willemien Groot

Op de website van Fairphone is de voorverkoop begonnen van de Fairphone 2. Het Nederlandse bedrijf wil met de inkomsten de eerste fase van de productie financieren.

Fairphone hanteert dezelfde strategie als bij de lancering van de eerste duurzame smartphone. De voorverkoop is bedoeld om voldoende geld te vergaren voor de productie van het toestel. Door de betaling vooraf blijft Fairphone naar eigen zeggen onafhankelijk. Tegelijkertijd kan het investeren in de conflictvrije grondstoffen als tin en tantalium uit de Democratische Republiek Congo, die nodig zijn voor de productie. 

Vooralsnog is de modulaire telefoon alleen in Europa te koop. Eind september wil het bedrijf 15.000 exemplaren hebben verkocht. Pas in het najaar krijgen de eerste klanten hun toestel geleverd. KPN heeft aangekondigd het toestel beschikbaar te stellen voor zijn klanten. 

Welzijnsfonds 

Bij de aankondiging van de Fairphone 2 maakte het bedrijf al bekend dat het toestel zo is ontworpen dat eigenaren hun telefoon zelf kunnen repareren of upgraden met bijvoorbeeld een andere camera. De kast is met een gewone kruiskopschroevendraaier te openen. De Android-telefoon is geschikt voor 4G-netwerken en voorzien van een camera met 8 megapixels. 

Het toestel wordt geproduceerd door het Chinese bedrijf Qualcomm. Fairphone zet een welzijnsfonds op voor de Chinese werknemers van Qualcomm, en ondersteunt een recyclingprogramma voor e-waste in Ghana.

Bron: Fairphone, KPN | Foto: Fairphone