21-07-2015 12:29 | Door: Willemien Groot

Intel, Motorola en SAP zijn volledig overgestapt op hernieuwbare energie voor hun operaties. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het National Renewable Energy Lab (NREL).

ICT-bedrijven zijn nog steeds huiverig te rapporteren over hun energieverbruik en de herkomst ervan, schrijft onderzoeksbureau NREL. Van alle Amerikaanse concerns rapporteren er 113 over het gebruik van hernieuwbare energie. Van deze ondernemingen halen 27 bedrijven hun volledige energieverbruik uit hernieuwbare bronnen. Onder meer chipfabrikant Intel, telecombedrijf Motorola en softwareontwikkelaar SAP staan op de lijst.

NREL bekeek het gebruik van duurzame energiebronnen van Amerikaanse ICT-bedrijven. Het Amerikaanse onderzoeksinstituut baseerde zich op openbare informatie uit jaarverslagen, wetenschappelijke studies, data van het Carbon Disclosure Project (CDP) en het Amerikaanse milieu-agentschap EPA. 

Grootverbruikers

Intel is met 3 miljoen megawattuur een grootverbruiker van hernieuwbare energie. Het verbruik is vooral hoog, omdat Intel alle producten in eigen huis fabriceert. De volledige behoefte van het concern is gedekt door duurzame bronnen. 

Op de tweede plaats staat Microsoft. Met 1,4 miljoen megawattuur aan hernieuwbare energie, dekt het 50 procent van de totale stroombehoefte. Techbedrijf Google bezet met 890.000 megawattuur per jaar de derde plaats. Het techbedrijf haalt al 40 procent van het totale verbruik uit hernieuwbare bronnen.

Het kleinere Adobe Systems koopt zelfs 2,3 keer zoveel hernieuwbare energie als het zelf verbruikt. Het bedrijf is aangesloten bij het Future of Internet Power-initiatief, dat zoekt naar mogelijkheden voor gezamenlijke bedrijfsinvesteringen in groene stroom.

Grote verschillen

Volgens NREL zijn de verschillen in de ICT-sector nog groot. Het aanbod van hernieuwbare bronnen in de VS wordt vooral voor datacentra bemoeilijkt door de gesloten energiemarkt. Voor een onderneming is het vrijwel onmogelijk om groene stroom over staatsgrenzen heen te importeren.

Een bedrijf kan daardoor de behoefte aan koeling niet altijd koppelen aan stroom uit wind of zon. NREL pleit voor systeem als in Europa, waarmee het voor bijvoorbeeld Google mogelijk is om duurzame stroom op te wekken in Zweden en die te gebruiken in een datacentrum in Finland.

Bron: NREL | Foto: Google, datacentrum Hamina, Finland