24-07-2015 10:29 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse start-up Rex Computing werkt aan een baanbrekende processor die tot 25 keer minder stroom verbruikt dan bestaande chips. Volgens oprichter Thomas Sohmers zit het geheim in de duurzame architectuur.

In de Neo-processor van Rex Computing is het fysieke deel van de chip dat het geheugen regelt, vervangen door een stuk software. Volgens oprichter Thomas Sohmers gebruiken traditionele chips 40 keer zoveel stroom om data van en naar de cache te vervoeren, als de daadwerkelijke berekening kost. Meer dan 60 procent van het totale stroomverbruik komt voor rekening van het geheugenmanagement.

Efficiëntie

Door alle data op een centrale plaats neer te zetten en later te verwerken, verdwijnt het onnodige geschuif met informatie. Volgens Sohmers is daar de meeste winst behaald in energie-efficiëntie. Een nadeel is nog dat de processor niet direct is in te passen in een bestaande infrastructuur. Er is aparte software voor nodig om met de chip te kunnen werken. Rex Computing hoopt op korte termijn de tools te ontwikkelen die de integratie eenvoudiger maken.

Chipfabrikanten hebben de afgelopen jaren ten onrechte steeds gekeken naar prestatieverbeteringen en het ontwerp genegeerd, zegt Sohmers. De start-up heeft een financiering van $ 1,25 mln binnengehaald van het wetenschapsfonds van het Founders Fund om de eerste chips te bouwen.

De Neo-chip is niet alleen veel kleiner, maar verbruikt ook minder stroom. Dat maakt het concept interessant voor high-end gebruikers, zoals de clouddiensten van Google en Amazon. Dat geldt ook voor bedrijven die learning software ontwikkelen of veel gebruik maken van beeldbewerking. Volgens Sohmers is de nieuwe chip veel krachtiger en tot 25 keer energie-efficiënter dan bestaande chips. Dit type bedrijven kan met het duurzamere ontwerp van de processor fors besparen op het stroomverbruik.

Marktintroductie

Rex Computing wil de eerste prototypes volgend jaar al uitrollen bij een aantal grote ondernemingen. In de tweede helft van 2017 moet het energie-efficiënte concept klaar zijn voor marktintroductie. 

Het bedrijf van de 19-jarige Amerikaan Thomas Sohmers richt zich in eerste instantie op high-end gebruikers. Daarna wil hij een grotere markt bedienen. Voor consumentenelektronica zou de vinding betekenen dat een batterij veel langer meegaat.

Bron: MIT, Fortune | Foto: Steve Jurvetson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)