29-07-2015 12:16 | Door: Erik Verheggen

Google gaat de luchtkwaliteit in kaart brengen. Het bedrijf is een samenwerking aangegaan met techstart-up Aclima om zijn streetview-auto’s uit te rusten met meetapparatuur.

Dat heeft Aclima bekend gemaakt. Het bedrijfje uit San Francisco en Google starten een pilotprogramma in de Amerikaanse stad Denver. San Francisco volgt daarna snel.

streetview

De bedrijven werken voor de pilot samen met het Amerikaanse milieuagentschap, het U.S. Environmental Protection Agency (EPA).

Aclima maakt mobiele apparatuur om luchtkwaliteit te meten. Google’s streetview-wagens rijden continu rond om straten en wegen te fotograferen. Daar voegt Google nu metingen voor CO2, koolstofmonoxide, NOx, methaan, fijnstof en allerlei andere stoffen aan toe.

150 miljoen metingen

“De proef legt de basis voor het in met hoge resolutie in kaart brengen van de luchtkwaliteit in steden”, zegt CEO Davida Herzl van Aclima. De auto’s hebben tijdens de pilot 150 miljoen metingen verricht, in 750 uur rijtijd .

Milieudiensten meten luchtkwaliteit met vaste meetopstellingen of eigen meetauto’s. In Nederland maakt het KNMI data over de luchtkwaliteit al sinds 2007 inzichtelijk in Google Earth. 

Bron: Aclima, Cleantechnica | Foto: Sancho McCann, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)