03-08-2015 07:37 | Door: Thijs ten Brinck

Het Japanse techconcern Fujitsu geeft met een nieuwe technologie visueel inzicht in de energie-efficiëntie van software die wordt uitgevoerd in datacentra.

Fujitsu richt zich met de visualisatietechniek op softwareontwikkelaars. Die kunnen met de nieuwe inzichten programmeercode optimaliseren voor energiegebruik, en daarmee vaak ook voor snelheid.

De technologie geeft specifiek inzicht in het verbruik van supercomputers en servers die zijn uitgerust met multicore-processoren (CPUs) van Intel. Een enkele supercomputer vraagt volgens Fujitsu al snel een elektrisch vermogen 18 megawatt.

Duurzame datacenters

De Intel-CPUs bevatten sensoren die het algemene energieverbruik meten. Fujitsu splitst dat totaal uit naar het gebruik per processorkern en per softwaremodule. Programmeurs kunnen met de informatie snel zien wat het effect is van bepaalde keuzes in de software, en zo het energieverbruik van de berekeningen beperken.

Datacenterbeheerders proberen de groeiende milieu-impact van IT-gebruik te reduceren door het gebruik van efficiënte hardware, duurzame koeling en investeringen in hernieuwbare energie.

Ook op het vlak van de software die op de servers draait is vaak nog veel te winnen. En besparingen in de software vertalen zich direct door naar besparingen in de hardware en koeling.

Bron: Fujitsu | Foto: Ruiwen Chua, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)