03-08-2015 15:13 | Door: Dimitri Reijerman

Een Duits consortium waarin Audi, BMW en Mercedes zetelen heeft de kaartendivisie Here van Nokia overgenomen voor €2,8 mrd. De autofabrikanten willen de kaartendienst onder andere gaan inzetten voor zelfrijdende auto's.

De Duitse autofabrikanten krijgen met de overname kaartmateriaal in handen die nodig is om auto's deels of geheel autonoom te laten rijden. Daarvoor zijn zeer nauwkeurige kaarten essentieel. Daarnaast kunnen de autobouwers Here gebruiken om de navigatiesoftware in de boordcomputers van bestaande voertuigen te verbeteren.

Uber en Facebook

Met de overname zijn Audi, BMW en Mercedes de Amerikaanse techbedrijven Uber en Facebook te snel af. Ook Google en Apple zouden belangstelling hebben gehad in de kaartendivisie van Nokia. De it-bedrijven zijn net als de meeste autofabrikanten ook bezig om zelftrijdende voertuigen te ontwikkelen.

Het Nederlandse TomTom is mogelijk de verliezer door de verkoop van Nokia Here. TomTom is steeds afhankelijker van overeenkomsten met autofabrikanten nu de verkoop van losse navigatiekastjes terugloopt. De navigatieleverancier zet ook in op systemen voor zelfrijdende auto's. TomTom is daarvoor een samenwerking gestart met Bosch.

Bron: Nokia