13-08-2015 09:50 | Door: Dimitri Reijerman

Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om nanodraden te kweken van het 'wondermateriaal' grafeen. De nanodraden kunnen computerchips zuiniger en sneller maken.

Onderzoekers van de University of Winsonsin-Madison stellen een nieuwe methode te hebben ontwikkeld, die de integratie van grafenen nanodraden in halfgeleiders vergemakkelijkt. De wetenschappers hebben ontdekt dat grafeen groeit op het halfgeleidermateriaal germanium. 

Bij de methode, chemical vapor deposition, wordt een wafer op basis van germanium met methaan in contact gebracht. Daarbij ontstaan gladde nanodraden van grafeen, op een schaal kleiner dan 10 nanometer. Gladheid is een vereiste om grafeen in chips in te kunnen zetten.

Energiezuinige chips

Grafeen heeft uitstekende elektrische eigenschappen, het geleidt stroom tot vier keer beter dan koper. Toepassing van het materiaal in elektronica, waarvoor zogenaamde nanodraden nodig zijn, was tot dusver echter lastig. 

Volgens de onderzoekers is de door hen ontwikkelde methode relatief eenvoudig toe te passen in reguliere halfgeleiders. Deze bestaan momenteel grotendeels uit silicium. Voor de nanodraden kunnen bovendien de reguliere productiemethoden voor chips gebruikt worden.

Grafeen belooft niet alleen snellere 'hybride' chips, maar ook het elektriciteitsverbruik van elektronica is door het materiaal flink te reduceren.

Bron: Nature | Foto: aotaro, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)