17-08-2015 15:12 | Door: Dimitri Reijerman

De start-up Fleet Cleaner werkt aan een robot die algen en pokken van scheepsrompen verwijdert. Dit levert voor de schepen een brandstofbesparing op.

Zodra een schip is afgemeerd kan de robot, die zich met magneten aan de romp vastklampt, aan de slag. Het apparaat maakt de romp schoon door algen, pokken en ander vuil er af te borstelen en op te zuigen. Deze klus werd voorheen door duikers uitgevoerd.

In tegenstelling tot concurrerende systemen kan de Fleet Cleaner-robot zowel boven als onder water schoonmaken, en de verwijderde materialen verzamelen. Met een schone, gladde romp heeft een schip minder weerstand tijdens het varen. Een rederij kan volgens Fleet Cleaner een brandstofbesparing tot 5 procent per boot behalen. Het afval is mogelijk bruikbaar als biomassa.

Schoonmaakploeg Groningen

Fleet Cleaner, opgericht door twee voormalige studenten van de TU Delft, sleutelt nog aan de robot. De start-up heeft al een proef met een prototype succesvol afgerond. De komende tijd wil het in de haven van Groningen meer scheepsrompen gaan schoonmaken. Het werkt daarbij samen met infrabedrijf Royal Oosterhof Holman en rederij Royal Wagenborg.

De start-up won in 2014 de innovatiecompetitie New Venture. Fleet Cleaner is op dit moment in de race bij de Green Challenge van de Nationale Postcode Loterij.

Bron: Fleet Cleaner | Foto: Fleet Cleaner