09-05-2012 18:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Microsoft wil volledig CO2-neutraal worden. Door elke bedrijfstak financieel verantwoordelijk te maken voor zijn CO2-uitstoot, hoopt het bedrijf haar hoge ambitie veilig te stellen.

Verschillende bedrijfstakken van Microsoft worden door een CO2-toeslag financieel verantwoordelijk gesteld voor de broeikasgassen die zij uitstoten. Daarmee ontstaat een prijsprikkel om minder CO2 uit te stoten.

Dit maakte Microsoft gisteren bekend als een van de maatregelen om uiteindelijk CO2-neutraal te worden. Het bedrijf specificeerde niet wanneer dat doel bereikt moet zijn. De CO2-toeslagen zullen van toepassing zijn in meer dan 100 landen voor de uitstoot van onder andere haar datacenters en kantoren.

Eerder al maakte Microsoft Nederland bekend afgelopen jaar 30 procent CO2 per werknemer bespaard te hebben ten opzichte van 2007.

Compensatie

Robert Bernard, hoofd Milieu van Microsoft verwacht dat de CO2-toeslagen eind 2013 ruim €7,5 mln zullen opbrengen. De opbrengsten van de CO2-toeslagen vormen een beleggingsfonds waarmee Microsoft hernieuwbare energie zal kopen.

Het bedrijf stelt dat een toename van hernieuwbare energie de netto-uitstoot ook weer zal verminderen, zodat de CO2-neutrale status bereikt kan worden. Duurzame energie zorgt op dit moment al voor 46 procent van Microsofts totale energieverbruik.

Datacentra

Om de CO2-neutrale status te bereiken, pleit het bedrijf ook voor meer energie-efficiëntie. Microsoft heeft als doel dat tegen het einde van 2012 al haar nieuwgebouwde en oude datacenters 30 tot 50 procent minder energie gebruiken dan traditionele industriële datacentra.

Het softwarebedrijf wil verder het aantal zakelijke vluchten verlagen door vaker online te vergaderen. Ook dit heeft naar eigen zeggen een grote impact op de hoeveelheid CO2-uitstoot.

Bron:

EnvironmentalLeader

Foto:

Michael Kappel