24-08-2015 14:50 | Door: Dimitri Reijerman

De start-up The Things Network heeft in Amsterdam een LoRa-netwerk in de lucht gebracht. Dit draadloze netwerk kan gebruikt worden voor internet of things-toepassingen, zoals het monitoren van zonnepanelen.

The Thing Network is opgericht door Wienke Giezeman en Johan Stokking. De start-up heeft in zes weken tijd een zogeheten LoRa-netwerk opgebouwd. In totaal zijn in samenwerking met een aantal bedrijven tien zendmasten geplaatst in Amsterdam, voldoende om dekking te bieden in de hoofdstad.

Via het The Things Network kunnen apparaten communiceren die niet continu een internetverbinding nodig hebben en slechts af en toe kleine hoeveelheden data uitwisselen. De draadloze technologie gebruikt weinig energie. LoRa is daarmee geschikt voor internet-of-things-toepassingen.

Toepassingen

The Things Network noemt een aantal concrete toepassingen waarbij LoRa nuttig kan zijn. Zo kunnen boten die langere tijd aan de kade liggen via een met LoRa verbonden sensor een alarm afgeven als er water in het ruim loopt. Ook fietsen zouden via The Things Network data kunnen uitwisselen, bijvoorbeeld om gestolen of kwijtgeraakte fietsen te lokaliseren. Verder is WeShareSolar, een start-up die consumenten een aandeel in collectieve zonnepaneleninstallaties biedt, van plan de technologie te gebruiken om de prestaties van de zonnepanelen op afstand te monitoren. 

The Things Network zoekt nog naar een verdienmodel en crowdsourcing inzetten voor het ontwikkelen van nieuwe projecten en wil uitbreiding van het LoRa-netwerk in andere steden. 

Ook KPN is bezig met de uitrol van een LoRa-netwerk. Het telecombedrijf denkt in 2016 een landelijk dekkend netwerk gerealiseerd te hebben.

Amsterdamse map

Bron: The Things Network | Foto: The Things Network