26-08-2015 15:28 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers van het Duitse Karlsruher Institut für Technologie (KIT) hebben een proces ontwikkeld voor de productie van elektronica, op basis van composteerbare natuurlijke materialen.

Het aan het KIT ontwikkelde procedé print elektronische componenten op basis van recycleerbare inkten en een composteerbare folie. Het proces gebruikt geleidende en halfgeleidende inkt en kan daarmee eenvoudige circuits en antennes voor data-uitwisseling maken. 

De inkt bestaat uit stoffen als zetmeel, cellulose en chitine. De onderzoekers hebben verder ontdekt dat geharde gelatine bruikbaar is om de elektronische circuits te isoleren. 

Afbreekbare elektronica

Het procedé voor het printen van afbreekbare componenten sluit aan op gangbare productiemethodes voor elektronica. Hierdoor hoeft de apparatuur niet vervangen te worden.

De onderzoekers hopen dat eenvoudige elektronica op basis van composteerbare inktsoorten binnen drie jaar op de markt kan komen. De technologie kan de basis vormen voor 'wegwerpelektronica'. Daarbij kan bijvoorbeeld een 'slimme' verpakking na gebruik op de composthoop worden geworpen. De technologie moet de immer groeiende berg elektronica-afval helpen verminderen.

Bron: Karlsruher Institut für Technologie | Foto: George Hotelling, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)