27-08-2015 14:59 | Door: Dimitri Reijerman

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een nieuw lab geopend waarin het onderzoek doet naar onder andere sensoren die de benodigde stroom uit draadloze radiosignalen betrekken.

Het nieuwe CWTe-lab, wat staat voor het Center for Wireless Technology Eindhoven, moet de diverse kennisgebieden over de draadloze technologie binnen de TU/e onder een dak brengen.

Het laboratorium is geheel afgeschermd van de buitenwereld. Dit moet storingen door bijvoorbeeld mobiele netwerken  voorkomen.

Kleine temperatuursensoren

De TU/e heeft ambitieuze onderzoeksplannen met het nieuwe lab. Zo wil de universiteit onderzoek gaan doen naar draadloze sensoren die hun energie aftappen uit de radiogolven van draadloze netwerken.

De TU/e noemt onder andere zeer kleine temperatuursensoren, die in elk vertrek de temperatuur meten en die geen voeding nodig hebben. Dergelijke sensoren lenen zich goed voor internet of things-toepassingen of systemen die energiebesparingen kunnen behalen.

Draadloos internet

Een ander onderzoeksprogramma gaat zich richten op snellere wifi-technologie. In 2020 willen onderzoekers snelheden tot 1 terabit per seconde bereiken, vele malen sneller dan de huidige wifi-standaarden. De snelle wifi-technologie moet ook zuiniger zijn dan de huidige techniek.

Een derde project van de TU/e wordt onderzoek naar zogeheten terahertz-technologie. In dit frequentiegebied, waarbij 1.000 miljard trillingen per seconde worden bereikt, denken onderzoekers technologie te kunnen ontwikkelen voor bijvoorbeeld wapendetectie en het genereren van medisch beeldmateriaal.

Het CWTe-lab, een ruimte ter grootte van 700 vierkante meter, opent op 31 augustus officieel zijn deuren. Volgens de universiteit kunnen ook bedrijven gebruikmaken van de onderzoeksfaciliteit.

Bron: TU/e | Foto: Manuel Iglesias, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)