02-09-2015 18:48 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers kunnen het magnetisch veld in het menselijk lichaam benuttten voor het draadloos versturen van data. De zeer zuinige methode is nuttig voor met name medische toepassingen.

De nieuwe technologie is ontwikkeld door wetenschappers aan de University of California. Volgens hen kunnen magnetische velden gegenereerd worden om zo door het lichaam data over te dragen.

Hiervoor is maar zeer weinig spanning nodig, waardoor de technologie veel zuiniger is dan bestaande draadloze datatransmissietechnieken die gebruikt worden voor medische toepassingen, zoals bluetooth.

Het lage vermogen voor het systeem voor lichaamscommunicatie is mogelijk doordat magnetische velden dankzij biomassa vrijwel niet worden gehinderd. Bovendien wordt een dusdanig laag zendvermogen gebruikt dat er geen enkele kans is op schade aan het menselijk lichaam.

Veiligheid

Een ander voordeel van het toepassen van magnetische velden voor communicatie binnen het menselijk lichaam is de veiligheid: vrijwel alle hedendaagse medische toepassingen gebruiken uitwendige elektromagnetische radiostraling om data te versturen.

Deze signalen zijn relatief eenvoudig af te tappen. De magnetische velden daarintegen verliezen hun signaal vrijwel direct buiten het menselijk lichaam.

Prototype

Bij een prototype van het systeem werden rond de ledematen van een proefpersoon koperen draden gewikkeld. Het koper is daarbij omhuld met een dunne pvc-laag. Via deze spoelen wordt een magnetisch veld gecreeerd. De onderzoekers wisten zo data uit te wisselen tussen spoelen die om de nek, benen en armen waren geplaatst.

Een beperking van de technologie is wel dat om de magnetische velden te kunnen genereren er apparaten met een cirkelvormige behuizing nodig zijn die aan het lichaam bevestigd moeten worden. Zo kunnen bijvoorbeeld smartwatches en armbanden prima gebruikt worden, maar sensoren in de vorm van een pleister gaan niet werken.

Bron: University of California | Foto: University of California