10-09-2015 07:28 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut hebben een communicatiemodule ontwikkeld waarbij industriële apparaten razendsnel draadloos onderling kunnen communiceren via infrarood licht.

Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Photonic Microsystems. De module van slechts 2 x 2 x 2 millimeter gebruikt zogeheten li-fi-technologie, waarbij hoogfrequent licht voor datatransmissie wordt gebruikt, in het infraroodspectrum om gegevens door te sturen naar andere apparaten.

Volgens Fraunhofer zijn op korte afstanden snelheden tot 12,5 gigabit per seconde mogelijk, terwijl over afstanden tot 30 meter nog altijd 1 gigabit te behalen is. Ook de error rate, de kans op fouten in het datasignaal, is verwaarloosbaar klein, alsdus de onderzoekers. Daarnaast verbruiken de modules volgens hen zeer weinig energie.

Industriële toepassingen

De technologie is met name nuttig in industriële omgevingen. Bij veel machines kunnen fragiele netwerkkabels en -connectoren te veel ruimte innemen. Bij bewegende onderdelen zijn deze bovendien gevoelig voor storingen als gevolg van slijtage. Wifi-technologie heeft weer als nadeel dat niet altijd de gewenste doorvoersnelheid wordt behaald en dat het radiosignaal storingsgevoelig is.

Bron: Fraunhofer Instituut | Foto: Fraunhofer Instituut