28-01-2013 11:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Apple heeft 55 van zijn toeleveranciers onderzocht. Bijna de helft daarvan overtrad milieuregels, maar consequenties zijn er nauwelijks.

Bij de toeleveranciers werden de werkomstandigheden en omgang met het milieu onder de loep genomen. Maar liefst 147 locaties gaan niet goed om met chemicaliën. 119 toeleveranciers blijven achter met het identificeren van gevaarlijk afval en op 96 plekken kan onvoldoende worden aangetoond dat luchtvervuiling wordt aangepakt.

Slechts één bedrijf kreeg een tik op zijn vingers. Apple heeft gewaarschuwd dat het de samenwerking beëindigt als het niet binnen negentig dagen stopt met het dumpen van olie in het toilet.

Transparant

Het bedrijf van iPhone’s, iPad’s en iMac’s heeft zichzelf gecommitteerd aan het gebruik van eerlijke grondstoffen. Daarvoor licht het elektronicaconcern zijn waardeketen door, zodat ontoelaatbare situaties kunnen worden voorkomen. Zo moet titanium, goud en tin uit conflictvrije gebieden komen.

Vorige maand kwam het duurzame consultancybureau Verdantix met een rapport over 12 elektronicagiganten. Daaruit bleek dat Amerikaanse bedrijven het beter doen dan hun Aziatische collegae. Ondernemingen als Apple, Dell en HP zijn volgens het rapport transparanter over hun impact op het milieu dan Canon, Hitachi en Samsung.

Schandalen

Apple kwam vorig jaar in opspraak toen er een serie van zelfmoordschandalen uitbrak bij Foxconn, één van zijn grootste toeleveranciers. De zelfmoorden werden in verband gebracht met de erbarmelijke werkomstandigheden.

Bron: Environmentalleader

Foto: Jordan Merrick via Flickr.com