11-09-2015 09:11 | Door: Dimitri Reijerman

Het Nederlandse bedrijf Greenpeak gaat sensoren leveren en samen met het Chinese Dusun een grootschalig intelligent parkeersysteem opzetten in de Chinese hoofdstad Beijing.

De sensoren van Greenpeak komen op parkeerplaatsen in parkeergarages. Een mobiele app, die wordt ontwikkeld door Dusun, leidt autobestuurders naar een vrije parkeerplaats. De app toont niet alleen de dichtstbijzijnde garage, maar ook de verdieping en het vaknummer van een vrije plek.

Volgens Greenpeak communiceren de sensoren draadloos met elkaar en via centraal geplaatste gateways, ook in omgevingen veel staal en beton zoals parkeergarages. Bovendien zijn ze goedkoop, circa $ 15 per stuk. Een ingebouwde accu kan de energiezuinige sensoren tot vijf jaar van stroom voorzien.

Smart city-project

Met het intelligente parkeersysteem wil Beijing het aantal auto's terugdringen dat rondjes rijdt op zoek naar een van de schaarse vrije parkeerplaatsen. In de Chinese hoofdstad moeten 5 miljoen geregistreerde auto's het doen met 1,5 miljoen parkeerplaatsen. 

Het parkeerplatform van Greenpeak en Dunsun is tot stand gekomen via een smart city-programma van het bestuur van Beijin.

Bron: Greenpeak | Foto: Kaligan, via Wikipedia, public domain