15-09-2015 13:32 | Door: Dimitri Reijerman

Disney Research heeft een led-lamp ontworpen waarin een kleine computer is geplaatst. Via licht kan gecommuniceerd worden met andere apparaten. Dit maakt beheer op afstand makkelijker.

De research van de onderzoekstak van Disney richt zich op de implementatie van een besturingssysteem, in dit geval een Linux-variant, een processor en netwerktechnologie. Met deze hardware is het mogelijk om via het razendsnel knipperende licht te communiceren met andere apparaten of led-lampen. De onderzoekers noemen dit visible light communication.

Er is ook gekeken naar welk communicatieprotocol gebruikt kan worden. Veel 'slimme' led-verlichting maakt gebruik van wifi- en ZigBee-protocollen, maar Disney Research past tcp/ip toe, het veelzijdige en betrouwbare protocol waar al het internetverkeer gebruik van maakt. Hiermee is elke lamp individueel aanspreekbaar via een uniek ip-adres . Dit maakt uitgebreide beheerfuncties mogelijk.

Brede toepassingsmogelijkheden

Omdat in vrijwel elk pand verlichting aanwezig is, ziet Disney Research een groot aantal toepassingen voor zijn led-concept, waarbij het onder andere interactie met speelgoed noemt. Andere toepassingen liggen bijvoorbeeld in de logistiek: lampen in magazijnen kunnen dienen als doorgeefluik voor data.

Een nadeel van de technologie is nog de beperkte snelheid. Deze blijft momenteel steken op 1 kilobyte per seconde. De onderzoekers denken echter op termijn de snelheid flink te kunnen verhogen.

Bron: Disney Research | Foto: John Loo, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)