15-09-2015 19:25 | Door: Dimitri Reijerman

TomTom heeft zijn RoadDNA-dienst aangekondigd. Daarmee kunnen zelfrijdende voertuigen de positie op de weg beter bepalen.

RoadDNA is een propriëtaire technologie van TomTom waarmee 3D-data over objecten op en langs de weg door middel van een conversie naar 2D wordt vertaald. De technologie vergt veel minder opslag en rekenkracht om deze data realtime te analyseren. Daarnaast stelt TomTom dat de technologie dankzij deze eigenschappen goed schaalbaar en betrouwbaar is.

De data voor RoadDNA wordt verzameld door auto's, voorzien van camera's, 3D-beelden van wegen te laten schieten. Dezelfde methode wordt ook gebruikt voor het opstellen van een ander TomTom-product: HAD Maps. 

In dit kaartmateriaal wordt 3D-informatie over de weg vastgelegd, zoals de belijning en de geldende maximumsnelheid. Inmiddels is 24.000 kilometer aan HAD-kaarten voor Duitsland beschikbaar.

Essentiële data voor autonome auto's

TomTom ziet RoadDNA en HAD Maps als producten om de ontwikkeling van zelfrijdende auto's te versnellen. Samen met sensoren is gedetailleerd kaartmateriaal noodzakelijk om autonome voertuigen door het verkeer te laten rijden.

Duitse autofabrikanten zijn al bezig om zelf dergelijk kaartmateriaal te verzamelen. Zo heeft een consortium van Audi, BMW en Mercedes onlangs Nokia Maps overgenomen.

Bron: TomTom | Foto: TomTom