16-09-2015 14:02 | Door: Dimitri Reijerman

Xerox gaat met het bedrijf Thinfilm printbare geheugenlabels op de markt brengen. De labels kunnen de echtheid van een product aantonen, wat nuttig is om namaakproducten tegen te gaan.

De labels van Thinfilm zijn net zo dun als een menselijke haar en kunnen geprint worden. In de labels is een elektronisch circuit verwerkt. De maximaal 36 bit aan informatie maken 68 miljard verschillende bitpatronen mogelijk, volgens het Noorse Thinfilm ruim voldoende om producten van unieke informatie te voorzien.

Thinfilm

Data op de labels kan versleuteld worden door de toevoeging van een zichbare sleutel, bijvoorbeeld in de vorm van een QR-code, en de labels zijn herschrijfbaar. Het uitlezen is mogelijk door middel van een uitleesapparaatje dat aan een smartphone gekoppeld kan worden.

Goedkoper en duurzamer

Verder stelt de fabrikant dat de labels kleiner zijn dan rfid-labels, milieuvriendelijker zijn dan rfid-tags en bovendien goedkoper te produceren zijn. Ook het namaken van de geheugenlabels is volgens de twee bedrijven vrijwel onmogelijk. Daarmee zou het geschikter zijn dan onzichtbare inkt, hologrammen of rfid-beveiligingstags.

Xerox en Thinfilm noemen een breed aantal toepassingsgebieden. Zo kan de authenticiteit van een product vastgesteld worden. In een markt waarbij bijvoorbeeld via internet nagemaakte en onveilige medicijnen worden verhandeld aan veelal onwetende consumenten, kunnen farmaceutische bedrijven de labels inzetten om de controle op echtheid van hun medicijnen te verbeteren.

Namaak

De labels worden door Xerox binnenkort op een beurs voor het verpakken van medicijnen getoond. Het bedrijf ziet ook toepassingen in diverse consumentenproducten, omdat ook bedrijven in veel andere sectoren last hebben van namaakproducten.

Bron: Thinfilm | Foto: Thinfilm