23-09-2015 10:19 | Door: Thijs ten Brinck

Netbeheerder Enexis gaat in de Groningse gemeente Vledderveen de openbare verlichting geschikt maken voor gelijkspanning. Dat bespaart energie en biedt de bewoners sneller internet.

Normaal gesproken transporteert het elektriciteitsnet een wisselspanning. Veel elektronica en bijvoorbeeld Led-lampen maken echter gebruik van gelijkspanning.

In het Groningse Vledderveen, bij Stadskanaal, gaat netbeheerder Enexis een proef doen met gelijkspanning op het stroomnet om de openbare verlichting direct aan te sturen. De straatlantaarns in het buitengebied van Vledderveen kunnen in dit nieuwe gelijkstroomnet dan ook snel internet doorgeven.

Energie zuinig licht en internet

Het omzetten van wisselspanning naar de gelijkstroom die lampen gebruiken kost energie. De tranformatoren achterwege laten geeft de lichtsystemen een langere levensduur en bespaart elektriciteit. In verschillende gebieden, zoals in de tuinbouw, is al met het concept geëxperimenteerd.

Naast dat het aanbieden van gelijkspanning in bepaalde gevallen energiezuiniger is, is het constante spanningsniveau ook bruikbaar om elektrische signalen te versturen. Via de lichtmasten kunnen boerenbedrijven in het afgelegen gebied straks gebruik maken van internet met een snelheid van 60 megabit per seconde.

Aanleg van glasvezelkabels voor de kleine groep internetgebruikers in het buitengebied is vaak te kostbaar. Inzetten van het openbare lichtnet om dataverkeer door te geven zou voor veel afgelegen gebieden uitkomst kunnen bieden.

Bron: RTV Stadskanaal | Foto: Norbert Reimer, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)