28-09-2015 12:24 | Door: Dimitri Reijerman

De Nederlandse start-up Smart Photonics heeft in Eindhoven zijn eerste clean room geopend voor de productie en ontwikkeling van fotonische chips.

Fotonische chips werken op basis van licht. De chips transporteren data sneller over langere afstanden. Ook verbruiken ze minder energie dan de huidige geïntegreerde schakelingen, die met elektriciteit werken.

Smart Photonics, spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft de technologie bij het voormalige Philips Innovation Services ontwikkeld. De hybride fotonische chips bevatten niet alleen elektronische circuits maar kunnen hun data ook als licht versturen.

Op de High Tech Campus in Eindhoven heeft de start-up zijn eerste clean room, een ontwikkelfaciliteit voor de chips, geopend.

Goedkoper en efficiënter

Nu de grenzen van de Wet van Moore, die voorspelt dat het aantal transistoren op een chip elke 24 maanden verdubbelt, in zicht komen werken ook grote chipfabrikanten als IBM en Intel aan 'chips op licht'.

Smart Photonics denkt dat het de fotonische chips veel efficiënter, meer op maat en daarmee goedkoper kan maken dan de chipreuzen. De start-up heeft grootse ambities. Smart Photonics wil over drie jaar een fabriek openen waar het op grote schaal fotonische chips gaat produceren. In het Eindhovens Dagblad stelt het bedrijf dat de financiering ervan al grotendeels rond is.

In Nederland maakt onder andere de firma Effect Photonics al gebruik van de producten en kennis van Smart Photonics. Het bedrijf zet de chips in in de glasvezelcommunicatie.

Bron: Smart Photonics | Foto: Smart Photonics