30-09-2015 18:59 | Door: Dimitri Reijerman

Computerfabrikant Dell wil overtollig koolstofvezel en ander restafval gaan hergebruiken, in eerste instantie in een aantal laptopmodellen.

Het gaat om het recyclen van koolstofvezel in laptops uit de Alienware- en Latitude-series. Vanaf eind 2015 moet het materiaal worden hergebruikt voor onder andere de behuizing van deze notebooks. Dell krijgt de te recyclen koolstofvezels aangeleverd door het chemieconcern Sabic. In 2016 wil Dell zijn recyclinginitiatief verder uitbouwen door in meer producten gerecyclede materialen op te nemen, waaronder servers.

Volgens Dell levert het hergebruik van koolstofvezel een jaarlijkse besparing op van circa 370 ton aan afval. Bij het hergebruik zou de CO2-voetafdruk circa 11 procent lager liggen ten opzichte van het toepassen van gloednieuwe koolstofvezel.

Circulair model

Sinds 2014 poogt de computerfabrikant grondstoffen te recyclen. Zo heeft Dell kunststoffen hergebruikt voor de behuizing van Optiplex-desktops en diverse soorten monitoren. De fabrikant zegt te streven naar een bedrijfsmodel op basis van de circulaire economie. Dit streven is vastgelegd in zijn Legacy of Good-programma.

Bron: Dell | Foto: Dell