01-10-2015 12:29 | Door: Dimitri Reijerman

Uit onderzoeken blijkt dat sommige Samsung-televisies tijdens laboratoriumtests mogelijk bewust minder energie verbruiken dan in de praktijk. Samsung ontkent dat het sjoemelsoftware in zijn tv's toepast.

Het onafhankelijke testinstituut ComplianTV zegt in The Guardian dat bij meerdere tests die het stroomverbruik van Europese Samsung-televisies meten, de energiehonger structureel lager is dan het elektriciteitsverbruik onder normale omstandigheden.

Samsung tv

ComplianTV denkt dat de toestellen via de motion lighting-feature automatisch de helderheid terugschroeven als de tv's voorspelbare testpatronen en -beelden van de gestandaardiseerde proeven voorgeschoteld krijgen.

Door de tv tijdens testomstandigheden minder stroom te laten verbruiken, zou een toestel een beter energielabel kunnen krijgen. Ook op papier zijn de verbruikscijfers dan gunstiger. Een woordvoerder van Samsung ontkent tegenover The Guardian categorisch dat zijn bedrijf sjoemelsoftware toepast om testinstituten de tuin om te leiden.

De mogelijke aanpassingen van Samsung zijn niet illegaal volgens de EU-richtlijnen, maar testonderzoekers stellen dat dergelijke sjoemelsoftware tegen de geest van de wetgeving in gaat. Ook stellen ze dat de huidige richtlijnen onvoldoende streng zijn.

Dieselgate

Het gebruik van sjoemelsoftware door bedrijven, om zo beter uit laboratoriumonderzoeken te komen, is de afgelopen weken onderwerp van controverse geworden na het dieselaffaire van Volkswagen. VW roept 11 miljoen auto's terug om de sjoemelsoftware aan te passen.

Er gaan nu geluiden op om in veel meer sectoren de geldende normen en onderzoeksmethoden tegen het licht te houden, om zo valsspelers te kunnen betrappen. 

Bron: The Guardian | Foto: hyolee2 (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons, Samsung