07-10-2015 10:15 | Door: Dimitri Reijerman

Het hostingbedrijf Teslagistics gaat in een verlaten bunkercomplex in het Canadese Newfoundland een groot datacentrum bouwen. De servers worden efficiënt gekoeld in een bad van minerale olie.

De bunkers zijn te vinden op de voormalige Amerikaanse luchtvaartbasis McAndrew. De 1,2 meter dikke en met bomen begroeide muren van gewapend beton zijn, samen met het koude klimaat van Newfoundland, volgens hoster Teslagistics ideaal voor een datacentrum. Bovendien komen er op deze locatie diverse trans-Atlantische glasvezelverbindingen Canada binnen.

Voor de inrichting van de serverruimtes maakt de firma gebruik van koelingssystemen die efficiënter zijn dan traditionele koelmethoden. Daarbij worden de servers ondergedompeld in niet-geleidende en niet-giftige minerale olie. Deze koeltechnologie is ontwikkeld door Green Revolution Cooling.

Het totale energieverbruik van het datacenter ten opzichte van traditionele luchtkoeling halveert als het systeem van Green Revolution Cooling wordt toegepast, zo claimt het hostingbedrijf. Ook andere bedrijven experimenteren met het koelen van servers met vloeistofkoeling.

Verdere uitbreiding

Over een periode van 15 jaar wil Teslagistics het bunkercomplex benutten om datacenters te bouwen. De hostinglocatie maakt al gebruik van groene stroom afkomstig van waterkracht. Er zijn ook plannen om een windpark in de buurt aan leggen. Daarnaast maken de koelsystemen gebruik van geothermische systemen om de restwarmte af te voeren.

Bron: Teslagistics | Foto: Teslagistics