12-10-2015 10:30 | Door: Dimitri Reijerman

Nest wil met vier Amerikaanse energiebedrijven meer dan een miljoen 'slimme' Nest-thermostaten in woningen plaatsen. Deze moeten de energiehuishouding dynamisch aansturen om zo pieken beter op te vangen.

Google's Nest werkt samen met energiebedrijven ComEd, Nicor Gas, Peoples Gas en North Shore Gas. In de staat Illinois gaan de bedrijven met een flinke korting Nest-thermostaten bij klanten plaatsen. In vijf jaar tijd rekenen de energiebedrijven op een netwerk van meer dan een miljoen thermostaten, zo schrijft BusinessGreen.

Doel van het project is het stroom- en gasverbruik terugdringen, waarbij de energiebedrijven een seintje kunnen geven aan de thermostaat om de verwarming of airco tijdelijk lager te zetten op piektijden. Vanwege de schaalgrootte denken de energiebedrijven veel energie, en daarmee CO2-emissies te kunnen besparen.

Nest heeft onlang ook updates in zijn software doorgevoerd waardoor de mogelijkheden voor energiebedrijven zijn vergroot. Zo kan de thermostaat bijvoorbeeld op wijkniveau ingeregeld worden, waardoor de vraag in de piekuren nog beter is te sturen.

De thermostaten van Nest hebben een zelflerende functie waarmee het patronen in het energieverbruik van een huishouden kan herkennen. Daarop wordt de temperatuur aangepast. Nest experimenteert ook zelf met 'energiebesparing op afstand', onder andere met het beloningsprogramma Rush Hour Rewards.

Bron: GreenBusiness | Foto: Nest