10-10-2015 09:43 | Door: Dimitri Reijerman

Op internet zijn honderden gratis studieprogramma's te vinden die gratis online afgewerkt kunnen worden, ook door professionals. Ook Nederlandse universiteiten hebben interessante cursussen. Een kleine selectie van vier interessante en uiteraard duurzame massive online open courses.

1. Energietransitie (Rijksuniversiteit Groningen / Energy Academy Europe)

Op 12 oktober start de mooc-cursus 'Solving the Energy Puzzle: A Multidisciplinary Approach to Energy Transition'. Volgens de inititiatiefnemers vereist de energietransitie een multidisciplinaire aanpak op mondiaal niveau. De curcus moet sociale, technologische en juridische aspecten belichten, die de energietransitie inzichtelijk maken.

In totaal duurt de cursus zeven weken, waarbij met behulp van video's en artikelen de stof wordt aangeboden. Uiteindelijk wordt de cursisten gevraagd om een analyse op te stellen over welke vraagstukken er leven bij de energietransitie in het land van de deelnemer.

2. Supply Chain Innovation (Universiteit Twente)

Onder de titel Supply Chain Innovation start de Universiteit Twente op 11 januari een zes wekende durende cursus. Daarbij wordt bekeken hoe de bevoorradingsketen duurzamer en beter kan worden gemaakt. Daarbij komt ICT-technologie als cloud computing aan bod.

De online cursus zal niet alleen bijdragen bevatten van de Universiteit Twente, maar ook experts uit het bedrijfsleven. Onder andere medewerkers van Unilever doen mee.

3. Biobased Economy (Centre of Expertise Biobased Economy)

Al begonnen - sinds 14 september - is de cursus Biobased Economy Introduction, maar inhaken kan online altijd. Deze cursus duikt in de mogelijkheden van een biobased economie en is opgesteld door het Centre of Expertise Biobased Economy.

4. Circular Economy: an introduction (TU Delft)

De cursus Circular Economy: an introduction geeft een inleiding in het concept van een circulaire economie. Hoe kunnen bedrijven meerwaarde creëren door producten en grondstoffen te hergebruiken en te recyclen? Hoe kunnen productontwerpers daar een rol in spelen?

Op 20 oktober start de 7 weken durende cursus. Deze is ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation en het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability.

Bron: TU Delft, Future Learn | Foto: Future Learn