16-10-2015 10:28 | Door: Dimitri Reijerman

De Belgische start-up Airobot ontwikkelt technologie die voorkomt dat drones crashen. Daarbij krijgt de drone sensoren die lijken op parkeersensoren. De technologie is interessant voor dure professionele drones.

Airobot wil het van dichtbij inspecteren van bijvoorbeeld torens of het vliegen in kleine ruimtes met een drone gemakkelijker maken. Dergelijke operaties leveren regelmatig kostbare crashes op, omdat de besturing in de omgeving complex is of omdat de vlieger niet goed oplet.

Met sensoren is de afstand tussen een drone en een object beter in te schatten, met name op grote hoogtes. Airobot ontwikkelde een afstandsmodule die gebruikmaakt van dezelfde technologie als een parkeersensor. Deze hangt aan een bestaande drone.

Eerste klanten

Veel details over de gepatenteerde technologie wil het bedrijfje nog niet geven. Wel is de module al verkocht aan Belgische en Nederlandse partijen die drone-inspecties uitvoeren of luchtbeelden maken.

Bij de verdere ontwikkeling van de 'crash-mijdende' sensor krijgt de start-up ondersteuning van het Europees Ruimtevaartagentschap ESA via het ESA BIC Flanders-programma. Ook het digitale onderzoekscentrum iMinds en het Vlaams Acceleratie Platform helpen Airobot.

Bron: Airobot | Foto: Airobot