27-02-2013 11:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De wereldwijde CO2-uitstoot kan in 2020 met 9,1 miljard ton omlaag als we machines slim met elkaar laten communiceren. Dit is 18,6 procent van de wereldwijde uitstoot in 2011.

Apparaten data laten verzamelen en onderling uitwisselen – dat is het idee van het ‘internet van dingen’, ofwel Industrieel Internet. Dit leidt tot hogere efficiëntie. Volgens een rapport van het Amerikaanse telecombedrijf AT&T en ngo de Carbon War Room kan het wereldwijd invoeren van dit systeem leiden tot bijna 19 procent CO2-reductie in 2020.

Deze reductie gaat niet ten koste van economische groei, integendeel: het rapport voorspelt dat samenwerkende machines $10.000 mrd tot $15.000 mrd (€7,600 - €11,500 mrd) kunnen toevoegen aan het wereldwijde GDP. Volgens het rapport zijn de meest veelbelovende sectoren voor het Industrieel Internet de energiebranche, transport, de bouw en landbouw.

Efficiëntie-winst

Het Industrieel Internet kan op de meest uiteenlopende terreinen efficiëntie-winst opleveren. Neem bijvoorbeeld een tractor die het land bewerkt. Die tractor kan data verzamelen over de hoeveelheid vocht of stikstof in de grond. Die data kan in een centraal datacentrum worden geanalyseerd, en daarmee kan de hoeveelheid kunstmest of water die op het land wordt uitgespreid worden geregeld.

Er zijn nog een aantal barrières bij de invoering van het Industriële Internet. Zo is er volgens het rapport behoefte aan universele standaarden voor software. Daarnaast is het aanbod van de benodigde sensor- en informatietechnologieën nog te versnipperd. Voor bedrijven die communicatietechnologieën aanbieden is het advies dus om ook data-analyse software te ontwikkelen.

Ondanks deze hindernissen verwachten de onderzoekers een flinke groei van het Industriële Internet. Momenteel zijn er 1,3 miljard apparaten aangesloten, de verwachting is dat dat er in 2020 12,5 miljard zullen zijn.

Bron: Environmentalleader

Foto: Global2000 via Flickr.com