19-10-2015 14:57 | Door: Dimitri Reijerman

Elektronicafabrikant Panasonic heeft tot 2005 koelkasten op de markt gebracht die het stroomverbruik tijdelijk verlaagden tijdens energieverbruikstests. 

Dat meldt De Volkskrant op basis van Duitse en Japanse experts. De 'sjoemelkoelkasten' van Panasonic beschikten over software die de testmodus van Japanse keuringsinstanties kon 'aanvoelen'. Als er een test werd gedaan, schakelde de software onder andere de ventilator en het verwarmingselement tijdelijk uit.

Door de sjoemelsoftware daalde het energieverbruik aanzienlijk, met een gunstig effect op het toegekende energielabel. In de praktijk lag het gemiddelde energieverbruik drie maal hoger.

De fraude was volgens de experts mogelijk doordat de Japanse meetmethode onvoldoende streng was. De methodiek is echter aangepast.

Op de Europese testmethode voor koelkasten is ook veel kritiek, zo stellen de onderzoekers. Die geeft nauwelijks inzicht in het praktijkgebruik van koelkasten. Aanwijzingen dat fabrikanten sjoemelen met  de Europese testmethode zijn er echter niet.

Meer gesjoemel

Sinds het dieselschandaal rondom Volkswagen liggen diverse bedrijven, maar ook testmethoden, onder de loep.

Onder andere Samsung is beticht van sjoemelen: de fabrikant zou het stroomverbruik van sommige televisies kunstmatig omlaag brengen tijdens proeven. Samsung heeft de beschuldigingen ontkend.

Bron: De Volkskrant | Foto: By Pokarin (Own work) [GFDL or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons